Co jedzą Niemcy?
Jak podaje niemieckie Ministerstwo Polityki Żywnościowej i Rolnictwa w raporcie za 2017 rok, Niemcy lubią jest prosto oraz zdrowo, a posiłki przygotowują w większości szybko. Większość Niemców deklaruje, iż ich ulubionymi daniami są dania przyrządzane na bazie makaronu, na drugim miejscu są dania warzywne, a trzecią pozycję zajmują dania przyrządzane z ryb. Później zupy, dania, w których główną rolę odgrywają ziemniaki, a następnie dania z drobiu.
Spora ilość Niemców, bo aż 77% deklaruje, że lubi gotować i samodzielnie przyrządza swoje posiłki, a ponad 40% robi to każdego dnia. Niemal 70% respondentów deklaruje, iż odżywia się zdrowo lub przeważnie zdrowo, deklaruje tak więcej kobiet niż mężczyzn. Dla większości Niemców ważne jest kupowanie produktów, które pochodzą z najbliższego regionu, są świeże i zachwycają smakiem. 60% respondentów deklaruje, iż decydującym kryterium podczas wybierania danego produktu jest jego cena, a na kolejny miejscu uplasowało się przywiązanie do ulubionej marki. Nasi zachodni sąsiedzi przywiązują dużą uwagę do tego, jak traktowane są zwierzęta hodowlane, od których pochodzi mięso.
Dlatego też duża część społeczeństwa deklaruje, iż jest w stanie zapłacić za mięso więcej, jeżeli wiązałoby się to z poprawą warunków hodowlanych. Niemki dużo bardziej świadomie dokonują zakupów, baczniej przyglądają się produktom wkładanym do koszyka. Coraz mniej młodych ludzi w wieku od 14 do 18 lat, w porównaniu do wcześniejszych raportów potrafi gotować, co wiążę się ze znacznie rosnącym popytem na produkty przetworzone w tej grupie wiekowej.
Niemiecka kuchnia
Kuchnia naszych niemieckich sąsiadów kojarzy nam się z daniami ciężkimi i tłustymi, co nie jest do końca prawdą. Duży wpływ na niemiecką kuchnię miała kuchnia francuska, holenderska oraz austriacka. Prawdą jest, iż bazą niemieckiej kuchni są wszelkiego rodzaju kiełbaski, kiełbasy, szynki i inne mięsa. Najczęściej jada się tam z tej grupy potraw białą kiełbasę, kiełbasę w sosie curry, gęsinę, kaczki, wołowinę i wieprzowinę, a także szynkę szwarcwaldzką.
Poza mięsami prym wiodą oczywiście ziemniaki i chyba znana na cały świat niemiecka sałatka ziemniaczana. Innymi ulubionymi warzywami Niemców jest kapusta, fasola, szparagi oraz cebula, a na niemieckich stołach można znaleźć wiele dań na bazie tychże warzyw.
Innym składnikiem niemieckiej kuchni jest oczywiście chleb i pieczywo. Niemcy są krajem zróżnicowanym, dlatego też w całym kraju znaleźć można około 300 różnych odmian chleba i ponad 1000 różnych wyrobów piekarniczych- bułek, precelków, rogalików, itp. Niemcy lubią chleby z różnymi dodatkami np chleb z dodatkiem ziemniaków, siemienia lnianego czy maślanki. Coraz większa część społeczeństwa sięga po zdrowsze, ciemne, razowe pieczywo.
Niemcy kochają zupy
Jedną z bardziej ulubionych zup jest zupa z soczewicy, a na niemieckich stołach bardzo często goszczą także tzw. dania jednogarnkowe, składające się najczęściej z warzyw oraz mięsnego gulaszu. Zdecydowanie jedną z popularniejszych, regionalnych zup, która chętnie przygotowywana jest przez mieszkańców Hamburga jest zupa z węgorza, w której (co zaskakuje) poza rybą znaleźć można także jabłka, suszone śliwki i gruszki.
W kwestii przypraw Niemcy gustują w smaku majeranku oraz kminku. Ulubionym napojem naszych zachodnich sąsiadów jest, rzecz jasna, piwo, ale na stołach goszczą też często wina z niemieckich winnic. Na południu kraju popija się Moszcz – słabe, lekko gazowane wino jabłkowe.
Co na deser? Poza słodkościami, od których uginają się sklepowe półki, Niemcy chętnie jedzą kisiel z dodatkiem owoców, najchętniej jagód. Jeżeli chodzi o ciasta, to zdecydowanym faworytem są jabłka w cieście piwnym- Apfelkuche, zaś na specjalnie okazje przygotowywany jest w Niemczech czekoladowo- wiśniowy tort szwarcwaldzki.
Ile landów – tyle tradycji kulinarnych, trudno jest mówić o jednej niemieckiej kuchni. Poszczególne kraje związkowe czerpały i czerpią z kuchni krajów, z którymi graniczą – z Austrii, Holandii, Francji, Włoch i nie tylko.